Ünnepélyes keretek között is átadásra került a Honvédkórház Thermowatt technológiás szennyvízhő hasznosító fűtő-hűtő rendszere

 További képekért kattintson ide

Tarlós István főpolgármester úr átadja a gépház szimbolikus kulcsát Hende Csaba honvédelmi miniszternek. (foto: budapest.hu)

Az eseményről készült galéria a képre kattintva érhető el. (Fotók: honvedelem.hu, budapest.hu)

 

2014. október 7-én ünnepélyes keretek között adta át Tarlós István Budapest főváros főpolgármestere és Hende Csaba honvédelmi miniszter a Thermowatt Kft. tervezése nyomán és kivitelezésében megvalósult szennyvízhő hasznosító fűtő-hűtő rendszert.

A Honvédkórház parancsnoki épületében megtartott átadáson a főváros és honvédelmi minisztérium, a haszonélvező Honvédkórház, a beruházó HM EI Zrt. és további érdekeltek és érdeklődők is részt vette, valamint a sajtó képviselői is jelentős számban megjelentek.

Thermowatt Kft. szabadalmi védettség alatt álló technológiája beépítésének ez a 3. helyszíne: a tervező és egyben kivitelező cég méltán büszke legújabb és eddigi legnagyobb – nemzetközi szinten is egyedülálló méretű, 3.8 MW fűtésigényt kielégítő szennyvízhő hasznosító rendszerére.

Az átadáson Tarlós István főpolgármester ismertette, hogy a több mint 700 millió forintos beruházásnak köszönhetően évi 100 millió forintos megtakarítást is realizálhat a kórház, s felhívta a figyelmet, hogy az innovatív rendszer megvalósításával „Budapest megint bemutat valami újat (...) amire az országnak büszkének kell lennie. (…) Egy új dologról beszélünk ami takarékos és innovatív”. Hangsúlyozta, hogy „az energia világszerte az egyik legproblematikusabb ágazat, fogyóban vannak az energiák, energiaforrások (…) – a legproblematikusabb talán a fűtés.” Minderre tekintettel elismerően nyilatkozott arról, hogy egy olyan új forrás került kiaknázásra, amelyre korábban nem sokan gondoltak és amivel így több, mint 40 000 m2 épületcsoport fűtése-hűtése lett megoldott.

„Magyar elme hatékonyságáról van szó, hogy ezt ilyen formában és ilyen méretben megvalósítja” és kiemelt a mérnökök és kivitelezők közös munkája – mondta Pálinkás József a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásáért felelős kormánybiztos beszédében ezzel elismerve a szabadalmas Thermowatt technológia kifejlesztőinek és a cég kivitelezési munkájának érdemeit.

A szennyvíz hőjét hasznosító rendszer gépházát nyitó szimbolikus kulcs átadását követő, Hende Csaba honvédelmi miniszter úr (aki még közösségi Facebook falára is feltette a hírt!) által tartott beszédben központi szerepet kapott az, hogy mennyire fontos lépés volt ez a korszerűsítés a „magyar egészségügy egyik zászlóshajójának” Honvédkórház problémáinak megoldása szempontjából, hiszen ahogy fogalmazott: eddig is minden forintért lehajoltak, ezzel a mostani beruházással pedig „milliárdos megtakarítás jelentkezik majd, amit a betegek gyógyítására, feladataink ellátására tudunk fordítani. Ez hogy rendelkezésre áll, az pénzügyi megtakarításon túlmenő mondhatnám úgy is, hogy katonai jelentőséggel, vagy biztonsági jelentőséggel is bír”, hiszen az új rendszerrel megszűnt az intézmény teljes energiafüggősége: „Ez az intézmény a főváros és az ország úgy nevezett kritikus infrastruktúrájának egy nagyon fontos része, hiszen bármiféle baj esetén a budapesti Honvédkórháznak nagyon fontos olyan feladatai vannak, amelyet semmilyen más kórház vagy intézmény nem tud átvenni ebben az országban. Kulcs fontossága van annak, hogy ez a kórház a lehetőség határáig független legyen például olyan esetleges körülményektől, mint a külső energiaforrás.” – fogalmazott.

 

Az átadásról az alábbi összefoglalót készítette a HírTv: 

Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy a Honvédkórház korszerűsítése és így ez az új Thermowatt rendszer ennyi elismerő szót és ilyen kiterjedő figyelmet kapott!

További média-megjelenések illetve készített riportok, összefoglalók többek között az alábbi linkeken elérhetők:

A Bisnode nemzetközi szinten 1908 óta minősíti a cégeket megbízhatóságuk alapján és 1996 óta lehetőségek kapnak a vállalatok, hogy tanúsítvány formájában is megmutathassák partnereik számára, hogy elismert, hitelképes, megbízható vállalatok. A THERMOWATT Kft. 2014-ben kapta meg az AA minősítést, mellyel Magyarországon csupán a cégek 1,75%-a rendelkezik, ez is bizonyítja, hogy velünk az üzleti kapcsolat kialakításának a pénzügyi kockázata nagyon alacsony.